Svatomartinské tradice, jejichž historie sahá už do doby raného středověku, zažívá v poslední době nebývalý zájem veřejnosti. Den sv. Martina byl dnem veselic, lovů a zabijaček. Tradice martinské husy nebo martinského vepře souvisela s ukončením zemědělského roku, s odvodem úroků vrchnosti, s adventním šestitýdenním půstem začínajícím 12. listopadu a ve vinařských oblastech samozřejmě s ochutnávkou prvního vína. Protože vepřové hody v poslední době z listopadové gastronomické mapy vytěsnila marketingově úspěšnější svatomartinská husa, rozhodli jsme se podpořit právě domácí zabijačku, která k moravské tradici patří stejně neodmyslitelně jako dobrá slivovice.
ZABIJAČKOVÉ MENU
Polévka
0,25 l Zabijačková 59 Kč
Hlavní chod
150 g Zabijačkový guláš, chléb 169 Kč
250 g Jitrnicový a jelitový prejt, bílé zelí, vařené brambory 179 Kč
300 g Teplý zabijačkový talíř
(ovar, plec, koleno), hořčice, křen, chléb 159 Kč
300 g Studený zabijačkový talíř
(škvarky, ovar, tlačenka), hořčice, chléb 149 Kč
Dezert
2 ks Bramborové laty s mákem a povidly 79 Kč
Těšíme se na vaši návštěvu a přejeme dobrou chuť.