Svatomartinské tradice, jejichž historie sahá už do doby raného středověku, zažívá v poslední době nebývalý zájem veřejnosti. Den sv. Martina byl dnem veselic, lovů a zabijaček. Tradice martinské husy nebo martinského vepře souvisela s ukončením zemědělského roku, s odvodem úroků vrchnosti, s adventním šestitýdenním půstem začínajícím 12. listopadu a ve vinařských oblastech samozřejmě s ochutnávkou prvního vína. Protože vepřové hody v poslední době z listopadové gastronomické mapy vytěsnila marketingově úspěšnější svatomartinská husa, rozhodli jsme se podpořit právě domácí zabijačku, která k moravské tradici patří stejně neodmyslitelně jako dobrá slivovice.

 

ZABIJAČKOVÉ MENU 

Polévka

0,25 l     Zabijačková                                                                  59 Kč

Hlavní chod

150 g     Zabijačkový guláš, chléb                                              169 Kč

250 g     Jitrnicový a jelitový prejt, bílé zelí, vařené brambory    179 Kč

300 g     Teplý zabijačkový talíř

              (ovar, plec, koleno), hořčice, křen, chléb                      159 Kč

300 g     Studený zabijačkový talíř

              (škvarky, ovar, tlačenka), hořčice, chléb                       149 Kč

Dezert

2 ks       Bramborové laty s mákem a povidly                               79 Kč

 

Těšíme se na vaši návštěvu a přejeme dobrou chuť.